Erik Jonk
Erik Jonk Entertainment 14 sep 2015
Leestijd: 3 minuten

Sigrid ten Napel, ervaren rot van 22

Sigrid ten Napel heeft met volle teugen genoten van het spelen in Prins (deze week in de bios). En ze heeft haar Toneelschooldiploma bijna op zak!

Het klinkt haast tegenstrijdig: actrice Sigrid ten Napel (22) die de Toneelschool in Maastricht nog aan het afronden is. Ze heeft al een aardige cv aan films en tv-series (Penoza, Overspel) opgebouwd en is daarom in het filmdrama Prins, een debutantenbal (zelfs de crew), haast een ervaren rot in het vak te noemen.

Spel zonder tekst

Ondertussen speelt Ten Napel in Prins weer een piepjonge Laura, waarop hoofdrolspeler Ayoub (Ayoub Elasri) als een blok valt. Ten Napel schittert vooral met spel zonder tekst en het sturen van blikken waar Ayoub niet veel wijzer wordt. Ondertussen komt in Amsterdam Noord criminaliteit om de hoek kijken (Laura heeft zo’n foute vriend) en moet Ayoub kiezen tussen erin meegezogen worden of de jacht op Laura. Regisseur Sam de Jong maakte er iets prachtigs van (zie onderdaan).

Lees ook: Op de set van Brasserie Valentijn (ook met Sigrid ten Napel).

Sigrid ten Napel heeft op de pers- én interviewdag een potentiële geweldigste dag van haar leven, meldt ze die ochtend op Instagram. ,,Dio is mijn allerbeste vriend en heeft een albumrelease in Paradiso. Als Prins draait – ik heb hem al vijf keer gezien – kan ik net even bij hem kijken en dan ‘ ‘vlieg’ ik terug voor het Prins-premièrefeest.”

24/7 bezig

Volgende week krijgt ze haar diploma Toneelschool Maastricht in haar handen gedrukt. Ze had het ondanks haar al lopende carrière voor geen goud willen missen. ,,Soms was het lastig, maar ik ben zó blij dat ik die vier jaar heb gedaan. Het was mijn enige kans om 24/7 met mijn vak bezig te zijn. Daarna heb je nooit meer 24/7 werk. Nu ik klaar ben word ik melancholisch.”

Nooit meer vergeten

Om de kwalificatie acteerveteraan in Prins moet Ten Napel lachen, maar gezien een deel van de tegenspelers begrijpt ze hem ook wel. ,,Het is daardoor voor mij vooral een project geworden om nooit meer te vergeten. Juist als je iets maakt met beperkte middelen in welke vorm dan ook, sterkt je dat om keihard te werken.”

https://www.instagram.com/p/4JPnxHuTvX/

Op het Filmfestival van Berlijn begon het rond Prins te gonzen: hier was iets moois gemaakt. Ten Napel: ,,Zelf had ik het nog eerder, zelfs tijdens gesprekken met Sam de Jong al. Het moest wel een bijzonder project worden. Nu ik Prins ken: het is niet-alledaags, visueel erg sterk, muzikaal gedurfd en het verhaal is goed. Prins speelt zich af in Amsterdam Noord, maar het kan overal zijn. De beelden zijn haast schilderijtjes.”

100 procent geslaagd

,,Ik hoop heel erg dat mensen komen kijken”, besluit Ten Napel. ,,Maar voor mij is hij nu al voor 100 procent geslaagd.” En wat staat er nu op het programma? De ervaren rot van 22 is met een knipoog terug: ,,Ehm, ehm, leuke dingen waar ik nog niet zoveel over kan zeggen.”

Metro’s mening

Regisseur Sam de Jong heeft met het rauwe Prins een pareltje afgeleverd. Troosteloosheid onder jongeren, uitmondend in criminaliteit heeft hij zeer origineel in beeld gebracht en daarbij verrassende acteurs gebruikt.

Debutanten als Ayoub Elasri (17, hoofdrol) en Olivia Lonsdale (20) komen geweldig uit de verf, maar we zien ook bijvoorbeeld een uitstekende Lil Kleine en een nóg betere Freddy Tratlener (Vjèze Fur van de Jeugd van Tegenwoordig) als geniale criminele gek.

Biosgeweld

Prins is daarmee een aanrader voor iedereen, maar zou deze weken zomaar kunnen ondersneeuwen in het biosgeweld van onder meer Jurassic World, Nature 3D en Michiel Huisman. Misschien dat de plotseling nummer 1-hit van rapper Lil Kleine (‘Drank en Drugs’, niet uit de film) nog een duwtje kan geven. Dat zou Prins verdienen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.