Erik Jonk
Erik Jonk Entertainment 14 sep 2015
Leestijd: 2 minuten

Series van de buis naar de bühne

De tv-serie Bloedverwanten is vanaf september tot medio februari 2016 op de bühne te zien. Donderdag werd duidelijk dat de tv-acteurs 75 theaters zullen aandoen. Er zijn meerdere titels waarbij je de acteurs, terwijl je met een bakje chips op de bank lag, eerst op tv kon zien en later moest of moet reizen richting het theater. Drie voorbeelden.

1 Bloedverwanten

Wat is het?

Drie seizoenen lang zagen we de verwikkelingen rond de familie De Winter en familiebedrijf De Winter Flowers. Esther (Henriëtte Tol) is een moeder die vooral bezig is om de familie bij elkaar te houden en dat lukt, door tal van problemen, niet bepaald. Succesnummer voor AVROTROS.

https://www.youtube.com/watch?v=AlCfMYpaceE

En in het theater?

Uiteraard zien we daar de familie De Winter, waarbij vader Anton (Derek de Lint) vergeetachtig wordt en zich terugtrekt in een vakantiehuis. Uiteraard komt de familie daar naartoe. Vanaf wanneer? September. Van wie? Kemna Theater. Met: Henriëtte Tol, Derek de Lint, Tanja Jess en Saskia Temmink.

2 Borgen

Wat is het? Een superpopulair Deens tv-drama (VARA), dat in drie seizoenen dertig afleveringen telde. Borgen verwijst naar het gebouw Christiansborg in Kopenhagen, waar het Deense parlement huist. Daar draait het om de centrale figuren Birgitte Nyborg (de eerste twee seizoenen premier), journaliste Katrine Fønsmark en de cynische spindoctor Kasper Juul. Het gaat in Borgen om keuzes tussen idealen en harde politieke werkelijkheid.

En in het theater?

Diezelfde centrale figuren, door het Noord Nederlands Toneel, waarbij de cast werd gepresenteerd in het gebouw van de Deense ambassade. Nederland is het eerste land waar Borgen op de planken te zien is. Vertrouwensrelaties zullen op die theaterplanken op de proef worden gesteld. Vanaf wanneer? 12 maart 2016. Met: Malou Gorter, Anna Drijver, Peter Vandemeulebroecke en ruim dertig anderen.

3 Baantjer

Wat is het?

Een veel bekeken politieserie (en bioscoopfilms in 1984 – met Ron Brandsteder als Vledder! – en 1999), gebaseerd op boeken van Appie Baantjer. De Cock (Piet Römer) en Vledder (Victor Reinier) losten jarenlang moorden in Amsterdam op. Bepaalde plaatsen, taalgebruik en karaktereigenschappen waren herkenbaar voor de kijker. Baantjer won in 1997 de Gouden Televizier-Ring en was op RTL 123 afleveringen lang te zien tussen 1995 en 2006.

En in het theater?

In het najaar van 2013 zagen we de eerste theaterversie, met het publiek in een actieve rol. Peter Tuinman (De Cock) en Mike Weerts (Vledder) losten een moord op die uiteraard in het theater waar je zat was gepleegd. De cast kende vijf scenario’s met mogelijke eindes uit het hoofd. Dit najaar is Baantjer terug, want jawel, er wordt weer gemoord in het theater! Tuinman is net als twee jaar geleden De Cock, Beau Schneider is nu Vledder. Van wie? Van Lambaart Entertainment. Vanaf wanneer? 19 september.

Lees ook: Baantjer in het theater met een zaal vol verdachten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.