Erik Jonk
Erik Jonk Entertainment 14 sep 2015
Leestijd: 3 minuten

Senna: Prima om een Borsato te zijn

De familiefilm Code M ging zaterdag in première. Met een bekende naam tussen de acteurs: Senna Borsato, zoon van.

Senna (13), vernoemd naar de in 1994 verongelukte Braziliaanse Formule 1-coureur Ayrton Senna, speelt Rik in Code M. Rik is een wat cynische betweterige nerd, die buitengewoon goed uit de voeten kan met computers en smartphones. Zijn nieuwsgierige nicht Isabel (Nina Wyss) en schermtalent Jules (Joes Brauers) zijn in Zuid-Limburg op zoek naar het zwaard van de mysterieuze musketier D’Artagnan (Raymond Thiry). Het zwaard wordt al eeuwen gezocht, nu door de opa (Derek de Lint) van Rik en Isabel. In deze spannende familiefilm is er uiteraard nog een kaper op de kust en – grappig – een ieniemienierolletje voor violist André Rieu.

Hijgen en puffen

Genoemde musketier D’Artagnan, die vocht in het leger van Zonnekoning Lodewijk XIV, is een daadwerkelijk mysterie. Hij sneuvelde in 1673 voor de poorten van Maastricht, maar tot op de dag van vandaag weet niemand waar hij begraven ligt. Een mooi gegeven, vindt de jonge Borsato, die in een aantal scènes hijgend en puffend de Limburgse heuvels beklimt. Hij grijnst als de verslaggever twijfelt aan zijn fietskwaliteiten: ,,Laten we het er op houden dat ik niet zo’n goede fiets had."

Lees ook: Gooische Vrouwen best bezocht, welke films trokken amper bezoekers?

Senna acteerde eerder onder meer in de films Heksen Bestaan Niet en Plakband. Hij heeft altijd willen ‘spelen’ en niet in de zangersvoetsporen van zijn vader willen treden. Dat komt door moeder Leontine. ,,Zij acteert ook en geeft me nu tips. Het leek me altijd al leuk en films vind ik te gek, maar toen mijn broer en zusje ermee begonnen, ben ik het pas echt gaan doen. Na Plakband ben ik steeds voor castings gevraagd en zo is het ontstaan. Nu wil ik álles uit een acteercarrière halen. Het is zo vet. Films, serie en misschien reclames zullen het dan zijn. Ik zie mezelf niet op een podium staan."

Dat hij Borsato heet vindt hij daarbij niet lastig. ,,Makkelijk is het ook niet. Door mijn vader en moeder weten veel mensen dat ik wil acteren en word ik snel gevraagd, maar dan moet ik nog altijd goed spelen. Soms wil een regisseur me ook niet, omdat ik de zoon van ben. Het is niet anders, ik heet nu eenmaal zo. Een eerlijk: ik vind het heel leuk om Borsato te heten hoor."

Avontuur voor iedereen

Terwijl hij continu aan zijn haar plukt (,,het is echt veel te lang") vertelt Senna dat hij zelf naar Code M zou gaan als hij er niet in speelde: ,,Code M is een avontuur voor iedereen, voor de hele familie. Spannend, maar niet heel eng. Voor mezelf was het een mooie rol. De mooiste? Niet per se. Het leuke van acteren is dat je elke keer iemand anders bent." Even geen Borsato zou je kunnen zeggen.

Code M draait vanaf donderdag in de bioscoop.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.