Erik Jonk
Erik Jonk Entertainment 14 sep 2015
Leestijd: 2 minuten

Parkpop: 35 jaar Haagse trots

35 jaar muziek voor iedereen in een Haags park, 35 jaar lang de ‘trots van Den Haag’. Die laatste titel geeft Parkpop zichzelf.

Waarom ook niet? Als je het als Parkpop 35 jaar lang volhoudt om in het Zuiderpark grote artiesten te brengen en het publiek, soms honderdduizenden tegelijk, 0 euro entree te laten betalen, dan doe je iets goed. Metro licht meerdere bijzondere Parkpopgetallen uit.

35.000

bezoekers kwamen naar de eerste Parkpop op 5 juli 1981. Het festival was een samenvoeging van Maliepop en Noordzeepop. Onder meer The Beat en Killing Joke traden op.

200.000

Parkpopgangers op één editie werd in de jaren tachtig al bereikt.

3

velden had Parkpop in 1988. De groei ging dus gestaag. Op het derde stuk Zuiderparkgras vertoonden onder meer skateboarders en breakdancers hun kunsten.

500.000

bezoekers is het absolute record voor het festival in Den Haag. The Scene, van de nu ernstig zieke zanger Thé Lau, trad toen op.

1996

was het jaar dat Marco Borsato voor het eerst een groot festival aandeed. Je raadt het al, Parkpop.

Lees ook: Frans Bauer Parkpopverrassing 2015.

2000

betekende de komst van dance in Zuiderpark. Dat jaar trad onder meer dj Tiësto op.

30

jaar Parkpop in 2010 werd gevierd met een optredens van Haagse artiesten als Robert-Jan Stips, Cesar Zuiderwijk en Tim Akkerman.

2010

was ook het jaar dat het optreden van rapper Snoop Dogg werd verboden. De driehoek burgemeester (Jozias van Aartsen), politie en justitie stelde door het verbod ‘het open en vriendelijke karakter’ van Parkpop te kunnen behouden. Die beslissing viel pas 10 dagen voor het festival.

35

jaar Parkpop wordt zondag gevierd. De line-up (onder meer): Orchestral Manoeuvres in the Dark, Chef’ Special, Frans Bauer, Nico & Vinz, Ben Miller Band, Bongo Botrako, Dandana en Tears & Marble.

Broertje Night at the Park

Een nieuw muzikaal succesnummer in Den Haag lijkt geboren: Night at the Park. Het broertje van Parkpop op de zaterdag voor de beroemde zondag, met tickets waar je voor moet betalen. Zou dat goed gaan? Ja, dat gaat prima zelfs. Vorig jaar druk, nu is er bijna geen kaartje meer te krijgen (of op het moment van schrijven uitverkocht).

Bron van inkomsten

,,Vorig jaar is Night at the Park uit nood geboren, nu zijn we er om te blijven", zegt Rodney Lont namens de organisatie. Parkpop zocht een nieuwe bron van inkomsten. ,,Het publiek geeft minder uit en de sponsormarkt is nog niet hersteld", zei ‘baas’ Guus Dutrieux vorig jaar. Hij boekte bands als Madness en Golden Earring en trok een goed gevuld Zuiderpark.

Lees ook: Parkpop blijft door Night at the Park leven.

Zaterdag is de line-up bepaald niet minder: Duran Duran, UB 40, De Dijk, K’S Choice, Abba Gold en – een thuiswedstrijd – Splendid staan op de poster. Met een afgeladen terrein kan Night at the Park de komende jaren mee. En Parkpop nog even blijven bestaan.

https://www.youtube.com/watch?v=AJPIi88SMao

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.