Erik Jonk
Erik Jonk Entertainment 14 sep 2015
Leestijd: 3 minuten

Opeens is daar Olivia Lonsdale in film Prins

In de film Prins, spelend in Amsterdam Noord, is een opvallend debuut te zien: dat van Olivia Lonsdale, een Amsterdamse met Brits bloed.

Haastig komt ze filmmuseum Amsterdam Eye binnengehold, omhelst collega-actrice Sigrid ten Napel, ploft op een stoel en krijgt bijna de koffie van de verslaggever over zich heen. ,,Ben anderhalve dag onderweg geweest vanuit Thailand, vanmorgen om zeven uur geland. Toen moest ik nog een pak kopen voor de première vanavond en die moest mijn moeder nog verstellen en snel hier naartoe. Hoi, ik ben Olivia.”

Energiek zusje

Olivia Lonsdale dus, 20 jaar, hoofdstedelijk kind met een Britse vader. Ze maakt haar acteerdebuut in het filmdrama Prins van regisseur Sam de Jong, deze week in de bioscoop te zien. Lonsdale speelt Demi, het energieke (!) halfzus van hoofdspersonage Ayoub. Prins gaat over pubers in een troosteloze buurt. Demi en Ayoub hebben een eenzame moeder, een junk als vader die op straat leeft en krijgen te maken met criminaliteit. En liefde natuurlijk.

Prins kreeg lovende kritieken op het Filmfestival van Berlijn en krijgt een release in Amerika. Maar eerst Nederland dus, met Olivia Lonsdale. De debutant spettert van het doek en dat ze te zien is verbaast haar zelf misschien nog het meest. ,,Ik was in Indonesië toen ik via Sam de Jongs vriendin gevraagd werd voor een auditie. Dat deed ik via Skype, maar dat werkte voor geen ruk. Eenmaal terug was er echte auditie. Ik dacht toen nog dat het om een korte film ging, haha.”

Logicaprobleem

Acteren zat altijd wel in haar hoofd, maar ze wilde na de havo vooral de wereld zien. ,,Het slagen was een wonder. Ik heb dyscalculia, extreme problemen met getallen en kan door een logicaprobleem lastig dingen onthouden. Daarna werd ik bij de Toneelacademie niet aangenomen. Dus ging ik reizen en kwam acteren in Prins alsnog. Verder is toneellessen aan kinderen geven een droom.”

Lees ook: Deze week nieuw in de bios.

Het gaat nu goed met Lonsdale, met een hoofdrol in een korte film van Mees Peijnenburg, in de pocket. Ze speelt een jeugdzorgkind. ,,Eerder had ik me nooit bij castingbureaus ingeschreven, dacht dat die bureaus maar naar mij moesten komen. Niet zo goeie instelling hè? Niemand wist dat ik bestond. Gelukkig ben ik erin gerold.”

Verrassend grappig

En zo paradeerde ze vorige week op de rode loper in Amsterdam en eerder in Berlijn, terwijl iedereen riep hoe goed Prins wel niet was. ,,Hoewel het een drama vol spanning is, vind ik de film ook verrassend grappig. De aandacht in Berlijn was intens en hectisch. De Duitsers vonden Prins helemaal leuk. Het verhaal kan zich dan ook net zo goed in Berlijn afspelen.”

Veel koffie

Of ze haar rol geslaagd vindt, de Amsterdamse durft het niet te zeggen. ,,Ga de film gewoon zien”, zegt Olivia Lonsdale. Dan is het tijd om Eye weer uit te hollen, de première van Prins nadert. ,,Ik zal veel koffie drinken, dan val ik niet in slaap.” Een actrice om in de gaten te houden, als ze weer niet de wijde wereld intrekt.

Dacht je Olivia toch al eens gezien te hebben? Klopt. Hier zie je haar de in de clip van de nummer 1-hit Drank en Drugs van Lil Kleine en Ronnie Flex:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.