Humberto Tan: Film Nature een nieuwe beleving
Televisieman en natuurliefhebber Humberto Tan neemt de bioscoopganger vanaf donderdag als stem in de film Nature mee op een driedimensionale reis over het Afrikaanse continent. Een interview.
Hoe vind je Nature zelf geworden?
Humberto: Het is een nieuwe beleving. Ik ga in Zambia foto’s maken voor het Wereld Natuur Fonds, maar ik denk dat ik daar niét zo dichtbij kom als je in de film ziet. De manier waarop er gedraaid is en hoeveel geduld de filmers moeten hebben gehad: ongelooflijk. Hoe vind je een dier in de woestijn? Hoe film je een slang die zich in de hitte ingraaft. In de massaliteit van flamingo’s nog intimiteit kunnen laten zien. Overweldigend.
Natuur onbetaalbaar
Wat moet de film ons meegeven?
Je hoort wel dat natuurfilms geen enkele zin hebben als het om behoud gaat. Maar deze film is nu juist hét voorbeeld om te laten zien hoe mooi de natuur is. Een economisch bedrag aan die natuur hangen kan niet, want het is onbetaalbaar. Het doel van de makers is om te laten zien wat voor paradijs we ook hebben, een stukje hemel op aarde.
Lees ook: Nature, de natuur van dichtbij in een 3D-zaal.
Werd je om die reden de stem van de film?
Niet meteen. Toen de filmmaatschappij me wilde, heb ik gevraagd of ik een test kon doen. Past het me of niet? Kan ik het of niet? Vindt de filmmaatschappij me wel goed? Ik deed in eerste instantie mee om de uitdaging. Toen vond ik het ook nog eens een waanzinnig mooie film en op de derde plaats besefte ik me dat ik hiermee de schoonheid van de natuur kan laten zien. En ik dacht aan mijn zoon, hoe mooi het zou zijn als hij bij zo’n film z’n vader hoort.
Vader niet gehoord
Hoe vond je zoon het?
Waanzinnig. Hij hoorde z’n vader niet meer en vond het gewoon een mooie film. Dan is het goed.
Vergat je wel eens te spreken omdat je de beelden zo mooi vond?
Ja, dat gebeurde een paar keer. Maar eerlijk gezegd kijk je tijdens het inspreken vooral heel technisch naar tijdcodes. Zo van ‘ik moet van 2.12 tot en met 2.32’. Het is dan functioneel kijken.
Dusky dolfijnen
Wanneer dacht jij voor het eerst ‘wat is die natuur mooi’?
Dat moet in 1994 op Kaikoura, een eiland bij Nieuw-Zeeland zijn geweest. Ik zwom er met dusky dolfijnen, in water van 12 graden. Er zwommen honderden dolfijnen en ik had een cameraatje met een kleine lens bij me. Foto’s maken lukte niet. Ik legde de camera weg en besloot te kijken met mijn ogen. Toen zat die mooie natuur in mijn hoofd. Het was daarna tijd om goede cameraspullen te kopen voor mooie foto’s.
Maak je je zorgen om de natuur?
Ja, toch wel. Daarom besteed ik mijn tv-programma RTL Late Night ook aandacht aan de natuur. Je hoort en leest het vaak, maar ik kan er met mijn hoofd nog steeds niét bij dat er mensen zijn die voor de fun 25.000 dollar betalen omdat ze heel graag een olifant of leeuw willen doodschieten. Ik vind het onbegrijpelijk. In Nederland regelt iemand zulke reizen gewoon. Wat is nu de fun van het doodschieten van een leeuw? Maak dan een foto! Dat is misschien nog wel moeilijker en je bent langer in de buurt van een levend dier. Doodschieten is laf en makkelijk.
Trots en nationalisme
Is het een positief teken dat er de laatste tijd drommen mensen naar natuurfilms gaan?
Natuurlijk. Bij het succes van De Nieuwe Wildernis kwam er nog iets anders bij: trots en nationalisme. Die woorden passen niet vaak bij Nederlanders, maar bij De Nieuwe Wildernis wel. We hadden geen idee van die Oostvaardersplassen, dus prachtig om naar te kijken. In Nature heb je de natuur nog nooit van zó dichtbij gezien. Met je 3D-bril op je hoofd komt die tong van de kameleon echt naar je toe. Dat veel mensen kijken is een mooi gegeven, maar Nature is er ook om even lekker anderhalf uur weg te zijn in één lang wow-moment.
Bewustwording
Gelukkig zijn er dus nog mensen in de natuur geïnteresseerd.
De meerderheid. Het is ook fijn dat er mensen zijn die ons bewust maken van het mooie wat we om ons heen hebben. Je weet wel dat de natuur mooi is, maar als je in het dagelijks leven een merel ziet vliegen dan denk je daar niet aan. Het is goed om je er soms bewust van te zijn.
Gisteravond was de première van #Nature3D met @HumbertoTan. Bekijk de prachtige trailer: http://t.co/nomkyGOFUQ pic.twitter.com/cvdXxAb3yX
— Wereld Natuur Fonds (@wwfnederland) June 9, 2015
Had je iets met natuur gedaan als je geen tv-man was geweest?
Als Humberto geen televisiepresentator was geweest, had hij dan in de natuur gewerkt? ,,Ik denk dan natuurfotograaf zou zijn, geen cameraman. Ik snap het geduld van fotografen, simpelweg omdat er anders geen goede foto komt. Je kunt gehaast zijn, maar een dier doet niet wat je wilt. Je moet het moment pakken. Bij de Oostvaardersplassen heb ik een zwaan in het water gefotografeerd. Een zwaan die in het water ligt is niks. Maar als hij wat gaat doen… Dan is trrrrrrrrrrr, maken! Ik vind het niet erg om daarvoor te blijven zitten. Ik zal een romanticus zijn, maar ik vind dat spannend. Het wachten is mooi, de goeie foto de hoofdprijs.
Lees ook: Oceanen vol met plastic.