Erik Jonk
Erik Jonk Entertainment 14 sep 2015
Leestijd: 2 minuten

De natuur van dichtbij in een XD-zaal

Je hebt natuurfilms en natuurfilms. De makers van BBC Earth en Oceans verbaasden de wereld al met prachtbeelden, maar Nature – donderdag in de bioscoop – is er eentje van de overtreffende trap. Hoe? Door 3D kwam de natuur niet eerder zo dichtbij. Elke zandkorrel wordt een stukje glas.

Nature en stem Humberto Tan nemen je mee door woestijnen, regenwouden, oceanen, vulkaanmeren en een besneeuwde top van een berg in Afrika.

Trillende vloer

Metro zag deze natuurdocumentaire in een van de negen XD-zalen van Nederland (eind 2015 hebben ‘we’ er twintig). Geluidsspeakers hangen daarbij door de hele zaal, waardoor je een rechtsboven vliegend vogeltje daadwerkelijk rechtsboven hoort fluiten. Klinkt in de film een basgeluid van de band Coldplay, dan voel je de vloer trillen. Dolby Atmos heet het systeem dat Nature nog levendiger maakt dan de docu al is.

Lees ook: Cast natuurfilm heeft sterallures.

Wat opvalt: 3D wordt gebruikt om de natuur echt dichterbij te brengen, niet voor de leuke effectjes. Gelukkig zwabbert niet elke olifantenslurf de bioscoopzaal in, waardoor het irritant wordt.

Ten tweede: het aantal leuke feitjes dat je onophoudelijk meekrijgt. Wie van feitjes houdt gaat er maar eens goed voor zitten. Mocht je de volgende vragen hebben, ze worden beantwoord. Waarom blozen flamingo’s bijvoorbeeld? Waar gaan 5 miljoen rode trekmieren naartoe? Strijden planten tegen elkaar om een straaltje licht? Is er leven in een vulkaanmeer? Waarom danst een hagedis in de woestijn? Hebben bavianen dagelijkse routine? Kan een krokodil een jaar zonder eten?

Verwonderen

Gelukkig is dit geen natuurlesje, maar laat Nature vooral zien hoe mooi die natuur toch is. Er blijft genoeg over om je slechts over te verwonderen. Ondergetekende vraagt zich bijvoorbeeld af waarom duizenden visjes in een school nooit op elkaar botsen. Misschien komt het antwoord wel in Nature 2.

Donderdag verschijnt op deze site een interview met stem Humberto Tan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.