Erik Jonk
Erik Jonk Entertainment 14 sep 2015
Leestijd: 2 minuten

Carré houdt de adem in bij Éloize

Cirque Éloize woensdagavond z’n première in Carré. Bijna een maand lang kunnen circusliefhebbers zich vergapen aan spektakel.

Ruim één miljoen mensen in 23 landen zagen Cirque Éloize al. Sinds 2009 trekt het spektakelcircus uit Montreal de wereld over en is nu tot en met 19 juli in Koninklijk Theater Carré neergestreken. Ben je nog op zoek naar een binnen-uitje deze wat kille zomer? Metro licht zes acts van Cirque Éloize uit.

Trampolinewand

In deze wand, die tevens dient als achterwand van het decor, zijn trampolines verborgen, onzichtbaar voor het publiek. De artiesten laten zich vanaf hoge hoogtes vallen, waarna ze weer met het grootste gemak, gelanceerd door de trampolines, horizontaal tegen de wand naar boven lijken te lopen.

Cyrwiel

Deze acrobatische discipline is afgeleid van het German wheel (twee cirkels die met elkaar verbonden zijn door metalen staven) en is uitgevonden door medeoprichter van Cirque Éloize: Daniel Cyr. Het Cyrwiel bestaat uit een eenvoudige metalen cirkel waarin de acrobaat zich beweegt. Het wiel draait daarbij onophoudelijk.

Lees ook: Nog een ‘uitje’, bungeejumpen boven het IJ.

Trial bike

Op zijn trial bike, een soort BMX zonder zadel, haalt de uit Frankrijk afkomstige Thibaut Philippe duizelingwekkende stunts uit. Bij trial biking is het de kunst om de vloer zo min mogelijk te raken. Thibaut springt dan ook over hoge blokken, beklimt een trap en balanceert op een dunne balk. Soms gebruikt hij daarbij zelfs een springtouw.

Contortionisme

Bij deze duizenden jaren oude discipline maken slangenmensen gebruik van hun fysieke flexibiliteit. Door het extreme strekken en buigen van hun armen en benen vouwen ze zichzelf in bizarre posities. Of zoals wij nuchtere Hollanders zouden zeggen: ,,Ze zitten in de knoop."

Hand-to-hand

Deze veeleisende act wordt uitgevoerd door twee of meerdere acrobaten. De ‘drager’ draagt de ‘vlieger’ op zijn handen of hoofd en samen maken zij diverse bewegingen waarbij gebruik wordt gemaakt van kracht, evenwicht, hoogte en flexibiliteit.

Aerial Hoop

De ‘Aerial hoop’ is stalen cirkel (lijkt op een hoelahoep) die aan het plafond hangt. De artiesten voeren hangend aan of zittend in de hoepel diverse acrobatische trucs uit, waarbij ze de hoepel kunnen laten ronddraaien of schommelen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.