Erik Jonk
Erik Jonk Entertainment 14 sep 2015
Leestijd: 6 minuten

André Kuipers: van raket naar volle theaters

Astronaut André Kuipers trekt met zijn verhalen een jaar lang de theaters langs. Zijn bejubelde college brengt hem zondag zelfs in Carré. Hij zal er vertellen dat leven op 100 miljard planeten best waarschijnlijk is.

Koninklijk Theater

,,Zó, hier is het mooi rood en zwart zeg.” Mooie constatering van André Kuipers, onze laatste astronaut in de ruimte, als je weet dat hij 204 dagen lang ver boven de aarde het heelal heeft kunnen bekijken. Kuipers zegt het in de artiestenruimte van de Rijswijkse Schouwburg. Ondanks dat het KNMI voor Zuid-Holland vandaag code oranje voor storm en bliksem heeft afgegeven, zal hij een theatercollege geven voor 700 bezette stoelen. Een jaar lang heeft Kuipers de ruimte ingeruild voor volle theaters. Komende zondag brengt zijn voorstelling hem zelfs in Koninklijk Theater Carré, waar Claudia de Breij een gastrol zal spelen en vier gelukkigen in de zaal met Kuipers mogen sterren kijken vanaf het Carrébalkon.

Kuipers is totaal relaxed, een uurtje voordat hij de uitverkochte Rijswijkse zaal betreedt. ,,De techniek is getest en dan weet ik dat het goed komt.” Hij vertelt nu eenmaal graag over de ruimtevaart. ,,Als astronaut dien je ook ambassadeur van die ruimtevaart te zijn, dus veel lezingen gaf ik al. Dat was altijd voor besloten groepen, dus dan moest je bijvoorbeeld bij de brandweer of de douane horen om te kunnen luisteren. Mensen vroegen me wanneer ze ook bij een lezing konden zijn en zo is het idee voor een theatercollege ontstaan. Ik vond dat eerst maar gek, want ik ga niet dansen of zingen ofzo."

Vonk en DWDD

,,Ondertussen zag ik ook de interesse voor wetenschap, als het op een leuke manier gebracht wordt. Kijk naar Freek Vonk, kijk naar colleges van De Wereld Draait Door. Mijn eerste twintig optredens raakten uitverkocht, dus nu is er een grote tournee met negentig voorstellingen. Ik hoop duidelijk te maken dat techniek en wetenschap iets leuks is door te vertellen over ons werk in de ruimte, maar ook dat de aarde mooi en tegelijkertijd kwetsbaar is. Dat lukt, ik zie mensen van 8 tot 80 in de zaal, van kinderen, punkers tot ingenieurs.”

https://twitter.com/TokolosheSC2/status/608350223988047873

‘André Kuipers, een unieke inkijk in het leven van een astronaut’, dat is de naam van deze ruimteles. Les geeft hij ook voor groep 7 op basisscholen. In samenwerking met het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap maakt hij kinderen in een Collegetour warm voor ruimtevaart en techniek. Waarom eigenlijk, als de gemiddelde mens bijna 0 procent kans heeft om ooit in een raket te zitten? Dat ziet de verslaggever fout.

Voor iedereen

,,Omdat iedereen de ruimtevaart gebruikt. Mensen moeten beseffen dat het een onderdeel van ons leven is. Je gebruikt ruimtevaart met je navigatie in de auto, als je iemand belt in Amerika en als je het weerbericht op tv kijkt. Bovendien wordt ruimtevaart gebruikt voor aardobservatie en kan luchtvervuiling, ontbossing, dijkbewaking en de opwarming van het klimaat worden gezien. Nederland is daar door instanties als het KNMI en TNO erg goed in."

Tekort aan technici

,,Het is daarom jammer dat het onderwijs nog te weinig duidelijk maakt hoe belangrijk wetenschap en techniek zijn en er een tekort aan technici is. Een smartphone wordt al als gewoon beschouwd, maar er zijn mensen die dat hebben bedacht, gebouwd en getest. Techniek en wetenschap zijn saai en voor nerds, dat wordt nog vaak gedacht. Het is juist spannend, er is toekomst in en het is goed voor jou en de maatschappij.”

Terug naar Carré. ,,Ja mooi, ik ben toch een geboren en getogen Amsterdammer. Ik heb er één keer eerder op het toneel gestaan, om een Televizier Ring aan Ali B uit te reiken, haha. Ik word er niet zenuwachtig van hoor. Of ik nou voor twee of tienduizend mensen praat, ik doe het even graag. Magisch is Carré wel, dat geef ik toe, maar bij elk theater vind ik het nog bijzonder dat mijn poster op het raam hangt."

Boeiend en nuttig

,,Ik ben een arts van origine. Dat word je omdat je het zelf boeiend vindt en je nuttig kunt zijn. Een arts is totaal niet bezig met op een podium staan, daar doe je het niet voor. Carré had ik toen nooit kunnen bedenken, net als mijn ambassadeurschap voor het Wereld Natuur Fonds of dat de live-uitzending van mijn landing het best bekeken tv-programma van 2012 werd. Of dat ik de Top 2000 op de radio ooit vanuit de ruimte zou mogen openen. Fantastisch, want daar ben ik fan van.”

Maakt Kuipers eigenlijk nog eens kans op een ritje ruimte? ,,Poeh… Het zou kunnen, maar ik ga met pensioen op mijn zestigste en er zijn nog landen binnen de Europese Ruimtevaartorganisatie (ESA) die nog nooit een astronaut naar boven hebben gehad. ESA heeft recht op één vlucht per jaar. De kans dat ze mij nog een keer vragen, acht ik politiek gezien erg klein. Maar als het gebeurt, nee, dan ik dat niet weigeren.”

De show

,,Ik neem jullie mee op reis naar het heelal, best een rare plek. We horen er als mensen helemaal niet thuis, net als onder water. Maar wetenschap is de reden om toch die ruimte in te gaan”, zegt André Kuipers aan het begin van zijn theatercollege. Het tekent meteen de 2 uur en 45 minuten durende avond. Niks geen moeilijke ruimtevaarttaal, maar juist toegankelijke en vaak vermakelijke kost voorzien van talloze foto’s en video’s. Dromers, denkers, doeners en durfals heb je nodig om met 28.000 kilometer per uur in een 80 bij 100 meter groot ruimtestation ISS (,,niet zo’n handige naam tegenwoordig”) rond de aarde te vliegen."

Met die snelheid kreeg Kuipers toch de boot naar Texel op de foto en zag hij dat het kassengebied in het Westland het felst verlichte stukje wereld is. Zestien keer per dag zag hij de zon op en onder gaan en boven en onder bestaat in het heelal niet. Wie zulke feitjes reuze-interessant vindt: ga vooral naar Kuipers’ college. Vragen stellen is na afloop toegestaan, net als vragen om een handtekening. Oh ja, onze ruimteheld vertelt ook waarom hij eelt óp zijn voeten had in plaats van eronder, toen hij op aarde terugkeerde; hoe een tochtje dampkring gaat bij 2000 graden Celsius en waarom hij het waarschijnlijk acht dat er meer leven in het heelal is dan mens, dier en plant. Hij schat op zo’n 100 miljard planeten…

De lange tournee duurt tot en met 4 april 2016. De show in Carré begint zondag om 14.00 uur. Info: www.andrekuipers.com.

Paspoort

* André Kuipers (56) werd geboren in Amsterdam, heeft drie dochters en een zoon.

* Hij studeerde geneeskunde (Uva) en onderzocht desoriëntatie bij jachtvliegers.

* Sinds 1999 maakt hij deel uit van het Europese astronautenteam (Europese Ruimtevaartorganisatie ESA).

* Kuipers is de derde Nederlander in de ruimte.

* Lodewijk van den Berg en Wubbo Ockels (beiden in 1985) gingen hem voor.

* Zijn eerste ruimtereis van 11 dagen begon op 19 april 2004 (Delta-Missie).

* Kuipers vertrok vanuit Kazachstan naar het internationale ruimtestation ISS.

* De tweede reis begon op 21 december 2011.

* Deze vlucht duurde 193 dagen.

Lees ook: André Kuipers schrijft Sinterklaasboek.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.