Amsterdam rilt, Dick Maas is weer in de stad
Regisseur Dick Maas liet de bioscoopganger ruim een kwart eeuw geleden sidderen met de horror ‘Amsterdamned’. Nu is hij terug in de stad, met een nietsontziende leeuw.
Een psychopatische moordenaar maakte in de Dick Maasfilm ‘Amsterdamned’ de grachten van de hoofdstad onveilig. Het ene na de andere onschuldige personage ging aan gort. Maas (64) trakteerde de filmliefhebber in de jaren tachtig ook met ‘De Lift’, ‘Flodder’ en natuurlijk playboydame Tatjana Šimić. ‘Sint’ en ‘Quiz’ waren zijn laatste films, maar nu is hij met een onvervalste ‘Maas’ terug: ‘Prooi’ (verhaal zie onderaan).
18.00 uur ontbijt
Deze week zijn de laatste opnames in Amsterdam, voordat een zomerstop aanbreekt. In een naar verf ruikende hal in Amsterdam-Noord is een operatieruimte van dierentuin Artis nagebouwd. Het is woensdagavond, 18.00 uur en de crew zit aan een ontbijt. ,,We filmen de hele nacht", zo is de uitleg.
Zo bijna 00.30, ik ga maar eens naar m'n werk @prooidefilm
— Sophie van Winden (@sophievanwinden) May 28, 2015
Tientallen mannen en vrouwen zijn in touw rond een operatietafel met daarop een krokodil die een mobieltje zou hebben ingeslikt. Dick Maas bekijkt in alle rust een camerarails naast de tafel, waaraan hoofdrolspeelster Sophie van Winden (‘Dokter Deen’, ‘Overspel’) als dierenarts Lizzy zo dadelijk een smartphone uit de enorme krokodillenbek mag vissen. Haar tegenspeler Julian Looman, met wie Lizzy een knipperlichtverhouding heeft, is een stoere AT5-verslaggever met een grote bek. Desondanks mag hij over zijn nek gaan op het aanrecht van de operatiekamer.
Soldaat van Oranje
Julian Looman (30), is een opmerkelijke man binnen de cast. Als zoon van een Nederlandse vader en Oostenrijkse moeder woont hij bijna zijn levenlang in Wenen. In Nederland zagen we hem drie jaar geleden voor het eerst (en het laatst) in ‘Soldaat van Oranje’. Looman was er de opvolger van Matteo van der Grijn als Erik Hazelhoff Roelfzema. „Regieassistente Myrna zag me en stelde me voor voor de rol", zegt de acteur in verbazingwekkend goed Nederlands. „Dick belde me toen voor een auditie in ‘Prooi’."
Lees ook: Ook gruwelen in Sneek, in film Sneekweek.
Zijn personage als cameraman van AT5 (cabaretier Pieter Derks is zijn collega als verslaggever) vindt hij maar wat mooi om te doen: „Hij doet stoer, maar kan niet tegen bloed. Als camerman volgt hij continu de leeuw, maar dat doet hij ook omdat Lizzy altijd bij die leeuw in de buurt is."
Nachbar…
Het werk van Dick Maas kende Looman amper. „’De Lift’ heb ik nog nooit gezien, ‘Amsterdamned’ later. In Wenen kenden we ‘Flodder’ in het Duits. ‘Nachbar, was tun Sie da?’, was een grote hit. De zwarte humor van Maas vind ik mooi, hij is een vakman."
Enorme stunts heeft hij als acterende cameraman niet. „Mijn grootste was tot nu toe Nederlands spreken. Bij Soldaat heb ik dat geleerd." Vechten met een nepleeuw moest hij wel. „Ik kreeg te horen dat ik angst goed kan spelen. Maar ik moet zeggen dat ik écht bang was. Als de leeuw niet aan het stroom ligt, is het een slappe pop, wordt hij ingeschakeld dan is hij levensecht. Ik was bang dat het mis zou gaan met de leeuwentanden."
Hier zie je amateurbeelden van de set in het Vondelpark:
Voor Looman is het na theaterwerk zijn eerste grote filmrol. „Ja geweldig, maar ik heb altijd wel acteur willen worden. Behalve op mijn dertiende natuurlijk. Toen wilde ik gynaecoloog worden, haha. Als ik kan werken in Oostenrijk, Duitsland én Nederland, dan ben ik blij."
See you later!
Dan is het tijd om over zijn nek te gaan op het aanrecht en ‘see you later, alligator!’ te roepen. Producent Dave Schram kijkt tevreden toe en vertelt dat er voor deze Maashorror vier leeuwen zijn: „Een onwaarschijnlijk mooi gemaakte animatronicleeuw met zenders in zijn kop en stangen en handvatten in z’n kont. Als je het nepdier in de ogen kijkt, schrik je je de pleuris. We hebben een 3D-computerleeuw, een man in een leeuwenpak en wellicht nog een echte leeuw." En echte? „Ja, dan gaan we nog filmen in Londen, daar is een dierentuin speciaal voor films en daar mag geen publiek komen."
Voor wie benieuwd is naar hoe die leeuw in Amsterdam tekeer zal gaan: even geduld. ‘Prooi’ draait in april 2016.
Het verhaal
In ‘Prooi’ wordt iets buiten Amsterdam een boerengezin gevonden dat op gruwelijke wijze is vermoord. Lizzy, een dierenarts in Artis, denkt te weten hoe ze aan de verminkingen zijn gekomen: door een forse, agressieve leeuw. Ze stuit op ongeloof en een tweede bloedbad is nodig om een Engelse leeuwenjager diens rigoureuze plan te laten uitvoeren. De jacht op een monster dat huishoudt in Amsterdam is geopend.
Sophie van Winden en Julian Looman. / Govert de Roos