‘Politici zijn al blij als ze kunnen sms’en’
In zijn nieuwe programma Internetpesters Aangepakt neemt Peter R. de Vries het vanaf aanstaande maandag op voor slachtoffers van cyberterreur. Gisteren presenteerde de oud-misdaadjournalist het RTL 5-programma vast aan de pers en maakte daarbij meteen duidelijk dat het hier wat hem betreft niet zomaar om een nieuw, spraakmakend televisieprogramma gaat. Met Internetpesters Aangepakt wil De Vries namelijk ook politie en justitie wakker schudden, zo zegt hij.
LEES OOK: Spelers tevreden over Peter R. de voetbalmakerlaar
„Ik vind dat de wetgeving aangepast moet worden”, stelt De Vries. „Op dit moment is het namelijk zo dat wanneer je als argeloze burger slachtoffer bent van iets wat op internet gebeurt, je machteloos staat. De exploitanten van websites waarop het terreur plaatsvindt, zijn niks verplicht en de politie doet niks. Voor hen is het veel te tijdrovend om te achterhalen wie er achter bepaalde praktijken schuilgaat.”
Kennis
Politie en justitie lopen achter als het gaat om dergelijke misdaad en criminaliteit, meent De Vries. De reden zit hem volgens de journalist in gebrek aan kennis. „Ik denk dat groot deel van de politici digibeet is. Ze vinden het bij wijze van spreken al fijn dat ze kunnen sms’en. Ik kom dat bij de politie ook vaak tegen. Dat ik zeg ‘er moet een IP-adres achterhaald worden’ en dat ze dan antwoorden met ‘IP-adres, wat is dat?’. Bij de politie is er een vrees om met dergelijke zaken aan de gang te gaan. Ze hebben zoiets van: oeh ingewikkeld, providers. Je merkt gewoon dat er niet veel kennis is. En als die er niet is, zie je ook minder oplossingen.”
LEES OOK: Peter R. de Vries niet blij met Heineken-film
De televisiespeurneus pleit daarom voor een duidelijke regelgeving. „Ik wil dat er een protocol komt dat wanneer iemand met een geval van cybercriminaliteit aankomt, dat dat dan in een mum van tijd wordt aangepakt. Dat bijvoorbeeld een nep-profiel meteen verwijderd wordt. Daar is nu geen enkel toezicht op.”
Machteloos
Volgens De Vries en zijn redactie zijn er jaarlijks zo’n 200.000 mensen in ons land slachtoffer van internetpesterijen. De presentator vindt het stuitend dat zij nergens verhaal kunnen halen. In zijn programma laat hij daarom bewust de slachtoffers zelf aanbellen bij web-exploitanten en ook zelf de confrontatie aangaan met mogelijke daders.
„Als ik voor de deur sta, doen ze wel open. Maar het gaat erom wat er gebeurt als jouw buurvrouw aanbelt. Pas als je een advocaat of ons programma inschakelt, komen ze in actie. Ik wil laten zien hoe machteloos gewone mensen staan die iets aan de internetpesterijen willen doen. Als je daarbij dan zie wat voor impact dat op een leven kan hebben, dan vind ik dat onacceptabel.”
Internetpesters Aangepakt, vanaf maandag 11 mei wekelijks om 20.30 uur op RTL 5