Australië wint het Songfestival, voorspelt Metro
We zullen het maar verklappen: Australië gaat dit jaar het Songfestival winnen. Althans, dat denken de deskundigen van Metro.
Het begint een beetje een traditie te worden, Eurovision in Concert in de Amsterdamse Melkweg. Deelnemers aan het Eurovisie Songfestival, dit jaar in Wenen, laten zich eerst horen in onze hoofdstad. Van de 40 landen kwamen er dit weekend, voor een uitverkochte en razendenthousiaste zaal vol mannen, 24 het podium op. Cornald Maas en tweevoudig deelneemster Edsilia Rombley, ook nog de schoonzus van onze inzending Trijntje Oosterhuis, speelden gastheer en gastvrouw.
Lees ook: Cornald Maas miste één keer het Songfestival.
Twee jaar geleden deden Erik Jonk en Marcel Smit namens deze krant voorspellingen aan de hand van Eurovision in Concert. Zij voorspelden alles fout en nemen graag revanche onder hun Songfestivalbijnamen Jo (van Jonk) en Co (van co-commentator). Hier vind je een samenvatting van de, in hun ogen, beste en slechtste landen.
Twelve points
Moldavië
I Want Your Love
Artiest: Eduard Romanyuta. Deze 19-jarige zanger wist wat ie wilde toen er voor hem werd geapplaudisseerd tijdens een optreden op de basisschool.
Co: Da’s een superjonge Axl Rose van Guns N’ Roses, maar dan met drie dansers erachter. Leuk zeg. Jo: Flink gebeuk zo af en toe, maar inderdaad een uitstekend Songfestivalliedjes. Dit gaat punten scoren.
Australië
Tonight Again
Artiest: Guy Sebastian. Acteur, musicalster, winnaar Idols 2003, jurylid in de Australische X Factor, heeft zes dikke hits in eigen land op zijn cv.
Jo: Je ziet een akoestische gitaar en hoort een hele band, knap. Maar dit is wel goed, zeg. Hoe hilarisch zou het zijn als Australië wint en heel Europa naar de andere kant van de wereld moet? Co: Sterker, Australië gáát winnen. Ze debuteren, dat betekent punten. Maar dit is een dijk van een nummer, volwassen en catchy tegelijk. En die Guy heeft de soul in z’n donder.
Servië
Ceo Svet Je Moj
Artiest: Bojana Stamenov, flinke dame uit Serbia’s Got Talent. Houdt van (veel) Frans eten en (nog meer) Iers bier.
Co, veert op: Ha, een enorm gebouw in een glitterjurk! Dat is het Songfestival, alleen al 10 punten voor de jurk en het hoedje. Jo, na het couplet: (zwijgt lang), Co, hoe zou dit er naakt uit zien? Co, als het refrein beukende balkanbeats blijkt te bevatten: Ja Jo, ze kan ook op de kermis. Maar dit is gaaf, op naar de finale!
Israël
Golden Boy
Artiest: Nadav Gudej. Tienertje van 16 die over de inspirerende vrijheid van Tel Aviv zingt.
Jo: Goed refrein, dat hoort op het Songfestival. Co: Zeer aardige afwisseling na al dat wereldleed dat we al hebben gehoord, al heeft hij wat last van zijn motoriek. Jo: Ja, beweegt wat gek, maar dit mannetje gaat punten pakken.
Verenigd Koninkrijk
Still In Love With You
Artiest: Electro Velvet. Zij, Bianca Nicholas, komt uit The Voice UK. Hij, Alex Larke, zit in de populaire tributeband The Rollin’ Clones.
Co: Hoe waren ze? (Co was bier halen). Jo: Superleuk. Beetje Caro Emerald, beetje shoebiedoewa uit de jaren vijftig. Dit gaan veel mensen leuk vinden, bleek ook wel hier in Amsterdam. Co: Alles bij UK is volgens mij beter dan die wegtrekker van Bonny Tyler in 2013.
Zweden
Heroes
Artiest: Måns Zelmerlöw. Chirurgenzoon, ex-idols en was Danny Zuko in de Zweedse Grease.
Co: Oh, die jongen stond voor de pauze de hele tijd naast ons. Jo: Prima weer, dat Zweden. Co: Ja, leuk. De mannen zijn beter dan de vrouwen dit jaar.
Nederland
Walk Along
Artiest: Trijntje Oosterhuis, je weet wel. Zij sloot de Melkwegavond af.
Jo: Waiaijaijai! Co: Zal ik de jassen halen?
Jo: Slim dit universele taaltje. Iedereen zingt mee, iedereen vindt het leuk. Co: Ach, op zich heel aardig. Ik geef het een kans. Voor de top 10, top 15 dan. Jo: Nee! Tweede, achter Australië.
Zero points
Letland
Love Injected
Artiest: Aminata, een studente economie die haar lied (als enige zo’n beetje) zelf componeerde.
Jo: Een knap poppetje, maar wat een schreeuwlelijk. Is dit het kleine zusje van Björk? Co: Maar dan wel een Björk in barensnood. Ze schreeuwt zuiver, dat wel, maar geen finale hoor.
Polen
In The Name Of Love
Artiest: Monika Kuszyńska. Raakte met pop/rockband Varius Manx in 2006 betrokken bij een ernstig auto-ongeluk en treedt sindsdien op in een rolstoel.
Jo: Die kan met zo’n galmsong zo op de boeg van de Titanic staan. Co: Ze kán niet staan, Jo. Dat is treurig genoeg. Maar ik moet zeggen: die rolstoel staat er maar een beetje. Er had wat meer vuur in dat karretje gemogen.
Griekenland
One Last Breath
Artiest: Maria-Elena Kyriakou, winnares van The Voice in Griekenland. Studente filosofie.
Jo: Dit rode gewaad gaat een NEE opleveren in de moderubriek van collega Sigrid Stamkot. Die rok is zo lang en hoog, het lijkt wel of ze op stelten loopt. Co: Tja, die rok had wel boven de knie gemogen. Hoe het liedje was? Succes met je studie filosofie zou ik zeggen.
Hongarije
Wars For Nothing
Artiest: Boggie, oftewel de appetijtelijke Boglárka Csemer. Ging met haar Boggie het afgelopen najaar voor het eerst op tournee in Amerika.
Co: Oh, dit ziet er wel erg reli uit. Jo: Ik vind het wel een mooi liedje, zo met die akoestische gitaar als begeleiding. Zal er dus wel naast zitten. Co: Je zit er inderdaad naast. Dit is geen ruk aan en scoort alleen in de Crematie Top 10.
Wit-Rusland
Time
Artiesten: Uzari & Maimuna. Televoters brachten hen in de voorronde in eigen land op plaats 3, maar daar trok de vakjury zich niets van aan.
Jo: Leuk viooltje, maar dat is het dan ook wel hè? Co: Heel gek, maar de violiste lijkt de hoofdact. De zanger hangt er maar een beetje bij. Kunnen we niets mee.
Albanië
I’m Alive
Artiest: Elhaida Dani. Deze 21-jarige inwoonster van Tirana won The Voice in Italië.
Jo: Slecht na één tel, alle liedjes die met oehoeoeoehoeaaaaaaaaa beginnen zijn slecht. Co: Ja, oergeluidengevalletje. Zero points.
Macedonië
Lisja Esenski
Artiest: Daniel Kajmakoski. Woonde in Wenen en speelt dus een halve thuiswedstrijd. Won vorig jaar The X Factor in zijn land.
Jo: De titel betekent herfstbladeren en ja hoor, depressiviteit alom. Co: Ik schiet ook in een postnatale depressie al neuzelt hij wat minder dan bijvoorbeeld Albanië.
Georgië
Warrior
Artiest: Nina Sublati. Won Idols en bracht vorig jaar het best verkochte album in Georgië uit.
Co: Is dit Servië? Jo: Nee, Georgië. (en daar bleef het bij).
Slovenië
Here For You
Artiest: Maraaya. Indiepopduo van het getrouwde stel Raay en Marjetka Vovk.
Jo: Meisje met knalrood haar en een koptelefoon en een jongen die een laptop bespeelt. Huh? Co: Beetje te poppie allemaal dit. Ik sta toch niet in een jeugdsoos?
Azerbaidzjan
Hour of the Wolf
Artiest: Elnur Huseynov. Musicalster die tandheelkunde studeerde.
Co: Alweer een jongetje met een baard en een nummer vol drama. Jo: Ach… Co: Hij doet z’n best.
Twijfelachtig
Montenegro
Adio
Artiest: Knez. Deze Songfestivalfan Nenad Knežević is een ster in Servië, Kroatië, Macedonië en eigen land.
Jo: Aardige Balkanstamper met zijn rechter been als stamper. Co: Beetje Demis Roussos, als hommage na diens dood? Dit drama doet het vast goed bij de nichten.
Cyprus
One Thing I Should Have Done
Artiest: John Karayiannis. Hij speelt games in internetcafés en houdt van Eminem en Linkin Park.
Jo: Hip mannetje met hoedje zingt heel rustig liedje. Co: Tja, beetje Elvis Costello. We vinden er niet zo veel van.
Duitsland
Black Smoke
Artiest: Ann Sophie. Deed aan ballet en acteren, maar besloot toch in barretjes te gaan zingen.
Co: Amy meets r&b. Niet erg origineel. Jo: Wel een podiumtijger met veel bereik. Co: Ja, maar we horen veel van hetzelfde. Er is een behoorlijk blik Idols en The Voice opengetrokken.
Frankrijk
N’oubliez Pas.
Artiest: Lisa Angell. Zong haar ballade eerder op een herdenkingsplechtigheid van de Eerste Wereldoorlog.
Co: Kijk er eens aan, ze heeft de pony van Mireille Mathieu. Jo: Goeie strot, met dit liedje had ze in de jaren zestig gewonnen. Maar ja, het is 2015.
Oostenrijk
I Am Yours
Artiest: The Makemakes, vernoemd naar een dwergplaneet. Band moet Conchita Wurst doen vergeten.
Jo: Ha, een echt bandje met toesten en basgitaar enzo! Wat een verademing. Co: Ik vind het vooral nogal baardig. Jo: Ik vind het een verademing. Co: Ik vind het te weinig glitter en glamour.
Noorwegen
A Monster Like Me
Artiest: Mørland & Debrah Scarlett. Zij komt uit The Voice, hij werd geïnspireerd door David Bowie En Elton John.
Co: Die doen The Common Linnets na. Jo: Ja, exact, precies hoe Ilse en Waylon stonden. Co: Wat een hoge hakken!
Litouwen
This Time
Artiest: Monika & Vaidas. Deden afzonderlijk mee aan de voorronde, werden veroordeeld tot het zingen van een duet en voila, een duo was geboren.
Jo: Allebei een spijkerbroek met gaten, witte blouse en lederen jack. Enig hoor. Co schudt het hoofd: Dynamisch wel en ze bekken op het podium. Maar uit ons dak gaan we niet.
Gemist en data
Zestien van de veertig landen waren zaterdag niet in Amsterdam aanwezig.
* Armenië, België, Denemarken, Estland, Finland, Ierland, Ijsland, Italië, Malta, Portugal, Roemenië, Rusland, San Marino, Spanje, Tsjechië en Zwitserland.
* De halve finales zijn op dinsdag 19 mei (met Nederland) en donderdag 21 mei. De finale, uitgezonden op NPO1, is op zaterdag 23 mei.