Erik Jonk
Erik Jonk Entertainment 30 mrt 2015
Leestijd: 3 minuten

Hazesfilm: vier redenen om je te vergapen

Een recensie over de André Hazesfilm Bloed, Zweet & Tranen die deze week uitkomt, zou uit drie woorden kunnen bestaan: gaat dat zien.

Metro zag Bloed, Zweet & Tranen van regisseur Diederick Koopal (Gouden Kalfwinnaar met De Marathon) de afgelopen week en vond vier redenen waarom je naar de bioscoop zou ‘moeten’ hollen.

1 Martijn Fischer

Deze Utrechter met een Hazeshoofd, was de volkszanger al ruim twee jaar in de musical Hij Gelooft In Mij. Met het ruim 500 keer spelen van de rol, heeft hij zich het bewegen van André Hazes eigengemaakt. De blik, de zenuwtrekjes in het gezicht, Fischer heeft het naast de goed lijkende stem allemaal en bij filmen nog eens tot in detail versterkt.

Hadewych

De acteur heeft het voor elkaar dat je vanaf tel één naar André Hazes zit te kijken en niet naar Martijn Fischer. Dat gevoel wordt nog eens versterkt doordat Hadewych Minis ook een eng echt lijkende Rachel Hazes speelt. Daarmee is Bloed, Zweet & Tranen eerder een documentaire over de werkelijke familie Hazes geworden, dan een speelfilm. Bijzonder.

2 Raymond Thiry

Veel tv-kijkers zien Thiry al drie seizoenen schitteren als de bikkelharde problemenoplosser Nicolaas Luther in misdaadserie Penoza. Regisseur Koopal had ook een nietsontziend personage nodig, vader Joop Hazes. Dat kun je wel aan Thiry overlaten. De acteur met de karakteristieke kop zet de verschrikkelijke pa neer die de man moet zijn geweest.

Doorschoppen

Vooral vanuit de kroeg, waar hij een groot deel van zijn schamele salaris over de bar kieperde, sloeg hij vrouw en de kleine Dré tot bloedens toe. Die scènes worden in – de naam zegt het bijna al – Bloed, Zweet & Tranen niet vermeden, integendeel. Vooral het doorschoppen op de nog piepjonge André Hazes, in hun kleine keukentje in de Amsterdamse Pijp, is verschrikkelijk om naar te kijken.

3 Matheu Hinzen

Waar halen ze die talentvolle kinderen in Nederland toch altijd vandaan? Trekt Joop van den Ende net een blik Billy Elliots open, komt er weer een jochie van 8 jaar om de hoek kijken die ‘even’ de jonge André Hazes speelt. En hoe. Of er een nieuw Danny de Munkje opstaat, zal de tijd nog moeten leren. De enige ervaring die Hinzen had: optreden voor zijn vriendjes in de woonwagen waar hij woont. Musicalster is wat hij wil worden. Dit jochie gaat de harten van de bioscoopgangers stelen, vooral om zijn prachtige kijkers. ‘Want die blikken in je ogen, zeggen alles tegen mij’, zong de grote Hazes zelf al.

4 Het verhaal

Scenarioschrijver Frank Ketelaar heeft gekozen voor drie delen uit het leven van Hazes. Dat kleine jongetje dat zo mooi op de markt stond te zingen, maar thuis een gruwelijk gezinsleven kende. De jaren 80, waarin de zingende barkeeper met gekke krulletjes en vieze snor doorbrak. En de laatste maand van zijn leven, toen drank en roken zijn lijf al hadden gesloopt. Al lijkt de film gesponsord door een biermerk met groene blikjes, Bloed, Zweet & Tranen gaat bepaald niet alleen over bier drinken. Het verhaal achter en de opkomst van het fenomeen wordt uitgebreid belicht en is verdomd interessant.

133

bioscopen in Nederland houden maandagavond een feestelijke Bloed, Zweet & Tranen première. Dat is de grootste première ooit in ons land. Veel zalen trakteren, veelal op bier en bitterballen. Een bioscoop op Texel heeft in de pauze broodjes knakworst.

Lees ook: Recensie Holland Zingt Hazes 2015.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.