Cornald Maas miste één keer het Songfestival
Het Grote Songfestival Boek van journalisten Richard van de Crommert en Dave Boomkens is gistermiddag gepresenteerd. Songfestivalkenner en –presentator Cornald Maas nam het ruim 300 pagina’s dikke boek in ontvangst.
Op de elfde verdieping van het Double Tree Hilton Hotel in Amsterdam trapte travestie-act Dolly Bellefleur af. ,,Het is 40 jaar gelee, toen won een band uit Enschede." Bellefleur doelde op het nummer Ding-a-dong van Teach-In, waarmee Nederland voor het laatst het Eurovisie Songfestival won.
De koningin
Bellefleur had ook een nog brief voor Van de Crommert (Telegraaf) en Boomkens (The Post Online). Eentje van de koningin nog wel. Om na een korte stilte aan te vullen dat het om de koningin van het Songfestival ging, de vakantie vierende Getty Kaspers van het al genoemde Teach-In. Ze liet weten dat Het Grote Songfestival Boek ‘met liefde en toewijding geschreven is’.
Lees ook: Onthulling, Jan Smit presenteerde vanuit een radiostudio.
Boomkens nodigde Cornald Maas uit het eerste exemplaar te ontvangen. Hij gaf toe dat hij graag de baan van Maas had willen hebben en ooit een keer de puntentelling voor het Songfestival zou willen voorlezen.
Maas zelf zag het liedjesevenement dat Nederland sinds Anouk en The Common Linnets weer in de armen gesloten heeft, voor het eerst in 1974. „Toen won Abba, een jaar later Teach-In." Maas zou Nederland nooit meer zien winnen. „Sinds ik mocht kijken miste ik alleen 1982. Ik moest met een meisje naar het bal. Met het Songfestival kwam het voor Nederland nooit meer goed, met de meisjes al helemaal niet."
Douze points
Richard van de Crommert gaf het tweede boek aan zijn idool, Lenny Kuhr. Zij won het Songfestival 46 jaar geleden. Uiteraard vertolkte ze nog even haar winnende nummer De Troubadour. De vierkoppige cast van Douze Points, Twelve Points – een theaterprogramma dat volgend jaar januari in première gaat – sloot de middag af. Nederland is weer een Songfestivalnaslagwerk met talloze feitjes en vele onthullingen rijker.
Dinsdagmorgen schoven de schrijvers aan bij koffietijd: