Erik Jonk
Erik Jonk Entertainment 17 feb 2015
Leestijd: 3 minuten

Film Boy 7 geeft je stof tot nadenken

Filmrecensie: Boy 7. • Genre: Sciencefiction-thriller voor ‘young adults’. Regie: Lourens Blok. • Hoofdrollen: Matthijs van de Sande Bakhuyzen en Ella-June Henrard. • Beoordeling: 4 uit 5.

Het is nog maar vier jaar geleden dat schrijfster Mirjam Mous met een boek en een gek, maar misschien wel toekomstig gegeven op de proppen kwam: Boy 7. Mensen, in het boek en de film tieners, krijgen een chip in hun hoofd geplaatst, vergeten zo hun verleden en bewegen zich geprogrammeerd voort op basis van wat een computer hen vertelt.

Ook op de buis

De oudere tieners verslonden Boy 7. Want spannend, want van deze tijd. Sciencefiction in thrillervorm van Nederlandse makelij, dat kennen we nog niet op het witte doek, dus producent Lemming Film en regisseur Lourens Blok – die voor de jong volwassenen al de Feutenreeks voor BNN maakte – zagen een kans. Na de bioscoop staat KRO/NCRV al klaar om Boy 7 op de buis te brengen.

Eigen stem

Boy 7 vertelt het verhaal over Sam (Matthijs van de Sande Bakhuyzen, je weet wel: ooit Erik in tv-serie De Daltons van Villa Achterwerk) die wakker wordt in een metro en zich niets meer herinnert. Wat hij heeft is een rugzak met wat spullen als een volgeschreven notitieblok en een mobieltje met daarop een voice-mail, ingesproken door zijn eigen stem.

Speciale gaven

In de metro ontmoet hij Lara (de Vlaamse Ella-June Henrard), die in hetzelfde schuitje zit. Er zit maar één ding op: hun identiteit zoeken. Dat lukt aan de hand van het notitieboekje aardig (ze blijken ook te hebben gezoend), al wordt de waarheid steeds erger. Ze werden opgesloten in een heropvoedingsinstituut voor jongeren met een speciale gave. Zo was Sam nogal handig met computers en in staat te hacken.

Moordverdachte

Het instituut traint soldaten voor de Nationale Veiligheid van ons land en deze ‘masters’ krijgen, zonder het te weten, de eerder genoemde chip in hun hoofd. Met de chip hebben zij een nieuwe naam, zo heet Sam Boy 7. Hij weet op miraculeuze wijze te ontsnappen en ziet na zijn ontwaken in de metro op televisie dat hij de hoofdverdachte is van de moord op de premier.

Lees ook: Boy 7 op dit moment ook in het theater.

Bizarre gegevens uiteraard, waarbij meerdere zaken ook nog eens anders zijn dan ze leken. Maar hoe bizar ook: Boy 7 geeft je stof tot nadenken, niet alleen door die young adults.

Herinneringen wissen

Want zouden er niet al mensen met een chip in hun hoofd op aarde zijn? Is Geert Wilders misschien een robot in de macht van een ander? Kun je door zo’n chip herinneringen als seksueel misbruik wissen? Kun je er criminelen mee op het rechte pad brengen? Of zijn we dan straks allemaal robots zonder emotie?

Prachtige acteurs

Dat de film – opgenomen in Boedapest – zulke vragen oproept is een goed teken en ook interessant voor een wat ouder publiek. Die jong volwassen zullen vallen voor Matthijs van de Sande Bakhuyzen en Ella-June Henrard. Hun acteerprestaties zijn prachtig en Henrard is een mooie verschijning op het grote doek. Zij is jong, studeert nog en zien we vast vaker terug.

Slechte hufter

Maar de rest van de cast liegt er ook niet om. Tygo Gernandt is de keiharde en gewelddadige soldatencoach in het instituut, Renée Soutendijk de eigenaresse. Hans Dagelet mag weer eens een slechte hufter spelen en Halina Reijn is ook al zo’n ‘fijne dame’ in het instituut.

Lees ook: Halina Reijn maakt kans op Theo d’Or.

Boy 7 is prima gelukt. Keihard waar het moet, soms zelfs gruwelijk. Mensen met een slechte maag moeten zich even omdraaien als Boy 7 de chip uit zijn nek haalt of als Halina Reijn aan haar einde komt. Je zit, voor je met vragen de bioscoop uit wandelt, te rillen in je stoel.

Boy 7 draait vanaf donderdag 19 februari.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.