Online seksuele intimidatie: ‘Er écht mee zitten, is eigenlijk een beetje raar’
Online seksuele intimidatie is géén onschuldig grapje en uit de nieuwe statistieken die vandaag naar buiten zijn gekomen, blijkt maar weer eens dat nog niet genoeg mensen dat begrijpen.
„Ik beeld me in dat ik Fifty Shades of Grey-dingen met je doe”, „je bent zo lekker, ik kom snel weer je video’s bekijken” en „als je mijn quiz verliest, gaan we n*ken”. Dit zijn geen reacties onder een willekeurige video op een pornosite, maar een greep uit de opmerkingen die ik kreeg onder een TikTok video die ik maakte over – jawel – mijn boekenkast. En ik ben lang niet de enige die regelmatig met dit soort ongewenst gedrag te maken krijgt.
Vies en beschaamd gevoel na online seksuele intimidatie
Ruim vijf procent van alle Nederlanders is een slachtoffer van online seksuele intimidatie, blijkt uit cijfers van het CBS. Dat komt neer op zo’n 750.000 mensen. Een enorme hoeveelheid, en dan werd dit onderzoek alleen nog maar gehouden onder mensen van 16 jaar en ouder. Online seksuele intimidatie komt minstens zo veel (of misschien nog wel vaker) voor onder jongeren. Maar waarom horen we daar dan zo weinig over? Waarom komt een man die in het park zijn blote piemel aan vrouwen laat zien meteen op het nieuws, maar moeten we de blote piemels in onze privéberichten maar een beetje weglachen?
Want uiteindelijk hebben beide gebeurtenissen hetzelfde effect. De reacties op mijn TikTok – en dit was maar een greep uit de talloze seksueel getinte en ongepaste opmerkingen die ik kreeg – gaven me een rotgevoel. Ik voelde me vies, beschaamd en ging zelfs aan mezelf twijfelen. Is de blouse die ik op de video aanheb te bloot? Straal ik iets uit waardoor mannen denken dat ik misschien wel over mijn boekenkast praat, maar eigenlijk iets anders wil? Ik heb een aantal van de reacties snel verwijderd, uit angst dat bekenden ze zagen. De hele situatie leidde ertoe dat ik nu wel drie keer nadenk voordat ik weer zomaar even een grappige video online zet.
Gewoon negeren en doorgaan?
En dan ben ik vijfentwintig. Oud genoeg om rationeel na te kunnen denken en tegen mezelf te kunnen zeggen: dit is niet jouw fout, je hebt nergens om gevraagd, die reacties zeggen niets over jou. Maar dan gaan mijn gedachten naar alle jonge meiden (en jongens, want ook die krijgen ermee te maken) op die app. Van zestien, veertien, soms wel twaalf jaar oud. Hoe voelen zij zich wanneer ze zulke opmerkingen krijgen? Wat voor effect heeft het ontvangen van een ongevraagde naaktfoto op de lange termijn?
Want je oprecht rot voelen na online seksuele intimidatie, is eigenlijk niet een gewenste reactie. Er een beetje over mopperen mag, er grapjes over maken tijdens een etentje met vriendinnen mag, gekke foto’s van je onderkin terugsturen mag ook nog wel. Maar er écht mee zitten, dat wordt eigenlijk een beetje raar gevonden. Dat bleek ook toen ik over de TikTok-reacties vertelde aan een vriend van me: „Dan moet je maar niet zo knap zijn”, grapte hij, en dat was dat. Een woordvoerder van de politie noemt het bij RTL Nieuws ‘hartstikke vervelend, maar geen prioriteit’. Kortom: gewoon negeren en verdergaan met je leven.
Steeds vager wordende grenzen
Maar als we er op die manier naar blijven kijken, missen we het grotere probleem. Ja, niet ieder individueel geval zal meteen een trauma oplopen van een seksueel getint bericht op social media. Maar hoe vaker we erom lachen en hoe meer we accepteren dat de ‘dickpic’ er online nu eenmaal bij hoort, hoe vager die grenzen worden. En vage grenzen, daar maken mensen die seksueel overschrijdend gedrag vertonen maar al te graag gebruik van. Dus laten we onthouden: het antwoord is áltijd nee, tenzij het ja is. Maar dan moet je het wel eerst vragen.
Seksuele intimidatie van vrouwen afgelopen jaren niet afgenomen