’Veel medische missers door overwerkte artsen’
Bij artsen die negeren dat zij op het randje van een burn-out zitten, liggen medische missers op de loer. Ze draaien op routine of stellen te snel een diagnose. „Veel medische missers worden veroorzaakt door overwerkte artsen. Veel van hen hebben een behoorlijke blinde vlek voor de risico’s die ze nemen door hun burn-out verschijnselen te ontkennen.”
Dat zegt Sharon Burgler van Forsalidad. Zij helpt al tientallen jaren Nederlandse artsen en specialisten die op het punt staan om overwerkt of overspannen te raken of dat al zijn. Woensdag bleek uit een rapport van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) dat het aantal meldingen van medische missers dit jaar fors is gestegen.
„Artsen worden opgeleid in het medische vak, maar leren niet over de emoties die bij dit vak komen kijken”, zegt Burgler. „De patiënt staat op de eerste plaats. Na een medische misser kijken ze of ze medisch genoeg hebben gedaan, maar niet naar wat het met hen doet.” En dat doet ook de patiënt of familie die de arts soms nog de schuld geeft ook. „Logisch. Veel mensen hebben geen idee van de zwaarte en complexiteit van de dagelijkse praktijk van artsen”, zegt Burgler.
Symptomen
„Ze kunnen zich niet voorstellen hoe het is om drie keer per dag een slechtnieuwsgesprek te voeren en machteloos te moeten toezien hoe iemand lijdt of uit hun vingers glipt.” Daarnaast maken artsen lange werkdagen, hun administratie bijwerken, dossiers lezen en bereikbaar blijven voor spoedgevallen. 70 procent van de huisartsen herkent symptomen van een burn-out bij zichzelf en 80 procent ziet deze bij collega’s, weet Burgler uit onderzoek. Volgens haar liggen deze aantallen bij medisch specialisten niet lager.
Routine
Veel overwerkte artsen blijven echter gewoon doorwerken, wat de kans op een medische misser vergroot. „Ze willen niet zwak lijken of collega’s belasten. Ze draaien op routine, stellen te snel een diagnose of kiezen vaker voor dure doorverwijzingen. In de ergste gevallen maken ze fatale fouten. Veel medisch specialisten lijken een blinde vlek te hebben voor de risico’s van het negeren van burn-out verschijnselen.”
Begeleiding
Het aantal ziekenhuizen dat de laatste jaren nazorg levert aan zorgverleners na medische missers groeit, blijkt uit het IGZ-rapport. Positief, maar Burgler heeft zo haar twijfels bij deze begeleiding. „Tegen iemand uit het eigen circuit praat hij niet vrijuit, omdat hij zich schaamt of bang is voor zijn reputatie. Dat is uiteindelijk niet goed voor de patiënt. De begeleiding moet van buiten komen. We moeten deze situatie openbreken. Alleen dan kan de gezondheidszorg gezonder worden.”
1500 meldingen
Vorig jaar kwamen in totaal 958 meldingen bij de inspectie binnen, terwijl in de eerste helft van dit jaar al 752 medische missers werden gemeld. De IGZ aan het einde van het jaar 1500 meldingen. De stijging komt mede doordat ziekenhuizen incidenten beter leren herkennen. Hoe meer meldingen hoe beter voor de zorg, zegt de inspectie. „Hierdoor onderzoeken ziekenhuizen meer en wordt de kans kleiner dat de ongewenste situatie nog eens voorkomt.”