Elena van Doorn
Elena van Doorn Nieuws 8 mei 2016
Leestijd: 3 minuten

‘Europa: oefen druk uit op Turkije om Ebru Umar’

Metro’s columniste en journaliste Ebru Umar zit nu al twee weken vast in Turkije. Nog steeds mag ze het land niet verlaten. Ze heeft landarrest. Elke dag begint oud-voorzitter van de Tweede Kamer en VVD-politicus Frans Weisglas de dag met het versturen van een tweet waarin hij de dagen telt dat Ebru nog vast zit in Turkije.

Waarom twittert u over de situatie van Ebru?

„Het is sinds een week een gewoonte geworden voor me. ’s Ochtends eerst een tweet versturen waarin ik zeg: dit is dag zoveel dat Ebru Turkije niet mag verlaten. Het is schandelijk, vind ik. En ik heb zeer met haar te doen. Ik doe het dus als eerste vanuit persoonlijk motief. Maar behalve dat ik haar sympathiek vind, vind ik het principieel niet juist dat ze verhinderd wordt om naar Nederland terug te reizen. Het is absurd dat dit gebeurt om iets wat zij schrijft! Er ligt niet eens een aanklacht tegen haar. Op mijn bescheiden manier probeer ik de aandacht vast te houden voor haar situatie."

U spreekt daarnaast premier Rutte en eurocommissaris Frans Timmermans rechtstreeks aan op de situatie, die u onacceptabel noemt. Waarom doet u dat?

„Rutte en Koenders hebben de plicht om zich voor Nederlandse burgers in te zetten. Ik heb wel het idee dat ze dit doen en een hoop gebeurt natuurlijk achter de schermen, maar de druk moet wel opgevoerd worden. Ebru zit daar in in volledige onzekerheid en onwetendheid over hoe lang ze nog vastzit en wat er gaat gebeuren."

„Daarnaast richt ik mijn pijlen op Timmermans van Europa, want daar hoor je niks van. Ze hebben zich nog niet een keer uitgesproken over Ebru. Geen tweet, niks! Aan de ene kant hebben ze de mond vol over vrijheid van meningsuiting, maar in dit concrete geval waarin een Nederlander vast zit voor het uiten van een mening, hoor je niks. Daarnaast vind ik het ronduit onbeleefd dat er geen antwoord wordt gegeven op een serieuze vraag."

Wat zou er moeten gebeuren vindt u?

„Zowel door Europa als door de Nederlandse regering moet er druk uitgeoefend worden op Turkije. Zo wordt er momenteel gepraat over visumvrijstelling voor de Turken. Eén van de voorwaarden waaraan Turkije moet voldoen is de terrorismewetgeving en de behandeling van journalisten. Momenteel noemt Erdogan de Turkse journalisten die gevangen worden genomen terroristen. De vrijheid van mening staat hier op het spel. In een concreet geval als dit, waarbij een Europese journalist gevangen wordt gehouden: daar zouden ze zich als Europa concreet over mogen uitspreken, vind ik. Daarmee kan druk uitgeoefend worden."

Blijft u schrijven aan Timmermans?

„Kijk, het gaat hierin niet om mij als persoon. Hij heeft een aantal mensen die zijn account beheren, dus mijn tweet is gezien. Ik vind het stilzwijgen buitengewoon onbeleefd tegenover Ebru Umar. Ik denk dat iets wat we allemaal willen, is dat dat Ebru morgenochtend op het vliegtuig kan stappen en dat er een einde komt aan deze belachelijke situatie. Ze doet heel blijmoedig op Twitter en in haar columns, maar het is natuurlijk heel erg vervelend. Wie weet zit ze er nog twee maanden.

Verder moet ik zeggen dat ik geschrokken ben van de vreselijke reacties die de arrestatie van Ebru oproept, zeker vanuit de Nederlands Turkse samenleving. Ook zeker van de uiting van twee voormalige Kamerleden Kuzu en Öztürk; zij vertolken de mening van Erdogan. Als Nederlandse Kamerleden zouden ze op moeten komen voor een Nederlander. Daar schrik ik van.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.