‘Wauw… Efteling meets Rijksmuseum hier’
In dit ’paleis voor het volk’ verdwijnt je eventuele winterdipje als sneeuw voor de zon.
Magisch
De barista van koffie- en bouillonbar Liquid Mokum die er binnenin zit, omschrijft het perfect: Efteling meets Rijksmuseum hier, „Het heeft iets magisch… Heeft u suiker in de koffie?” Nee dank je, een aanblik op de meer dan een miljoen glasmozaïeksteentjes in het plafond die stuk voor stuk op water in de mond lopende snoepjes lijken, doet de suikerbehoefte instant vergeten.
Top 3?
De Beurspassage verbindt het Damrak met de Nieuwendijk en waar het vroeger slechts een ietwat troosteloze doorgang was, is de passage nu een plek waar je wilt blijven stilstaan. „Wie weet komt het straks wel in de top-3-mooiste-plekjes-Amsterdam”, verzucht een woordvoerster van het grootschalige project waarbij het verouderde winkelvastgoed ingrijpend is gerenoveerd. „Behalve een lichte en aantrekkelijke plek, wilden we het ook verbijzonderen.” En dat is gelukt, bijzonder is het hier.
High five
Zes jaar lang is er gewerkt en het resultaat is een samenwerking en dikke high five van onder meer vastgoedontwikkelaars, kunstenaars, terrazzovloer-expert Luigi Zuliani en Amsterdamse ondernemers. „Zin in een bruine bek?” Banketbakker Van der Linde deelt zijn chocoladewaren uit. Het is echt mooi geworden, beaamt hij. De bekende banketbakkerszaak moest wel een stukje verplaatsen en verandering is altijd even wennen. „We hebben ons er stevig mee bemoeid en werden goed bij het project betrokken.” Straks komen er nog de gevelbankjes en hij ziet al voor zich hoe mensen daarop genieten van hun beroemde roomijs.
Likken en turen
Kunnen ze lekker likken en turen tegelijkertijd, want overal waar je kijkt, is wel iets te ontdekken in het plafond, de muren en de vloer. Het oor van Van Gogh, een jenever borrelglaasje, een fiets. „Ken je de Moskouse metrostations?” vraagt Iris van Rotterdams kunstenaarsduo Arno&Iris. Die zijn schitterend, „ze worden paleizen voor het volk genoemd.” Het inspireerde hen toen ze samen met bevriende kunstenaar Hans van Bentem ‘Amsterdam Oersoep’, het kunstontwerp van de Beurspassage, bedachten. ‘Een ode aan de Amsterdamse grachten’ werd het en vol pralende pracht en prachtige praal waaraan buitenlandse toeristen zich al maanden tussen de hekken door aan vergapen, terwijl Nederlanders er nog even aan moeten wennen, zo merken ze. „Overdaad schaadt zit nog te veel in het achterhoofd, terwijl ze het eigenlijk heel mooi vinden.”
Flesje vullen
Een samenspel van hun creativiteit is terug te vinden in De Bron: een grote vis die water uitspuwt dat je kunt opvangen in een flesje. Niet zomaar water, schudt Arno zijn goed bebaarde hoofd, „The Tolerance Elixer, past goed hier in Amsterdam.” Hij vult zijn flesje en knipoogt dan. „Geert en Sylvana moeten allebei maar eens hun flesje in de Beurspassage komen vullen.”