Vijf tips tegen een slechte adem
Het is vandaag de internationale dag van de frisse adem, een dag die ons allemaal aan het hart gaat. Want zeg nou zelf: we hebben allemaal wel eens een smaak in de mond alsof er al drie dagen een dooie rat in ligt.
Nu weten we dat roken en knoflook eten niet bevorderlijk is voor een goeie adem, maar wat dan wel? Vijf tips op een rijtje.
1. Géén kauwgum
Allereerst: neem geen normale kauwgum of pepermuntjes om de nare geurtjes in je mond te verhelpen. Het klopt dat een beetje munt helpt tegen een slechte adem. Maar in zo’n Wilhelminaatje of Sportlife zitten veel suikers die de bacteriën in je mond voeden, waardoor je adem alleen maar slechter wordt. Wil je toch kauwgum of pepermunt? Kies dan voor de suikervrije variant.
2. Melk is goed voor elk
Geloof het of niet, een glas melk kan helpen tegen stinkadem. Zuivelproducten zoals melk en yoghurt bevatten namelijk vitamine D, die de groei van bacteriën in je mond tegengaat. Door zuivelproducten verminder je dus niet alleen het aantal bacteriën in je mond, maar ga je ook nog eens tandplak te lijf.
3. Medicijnen
Bepaalde medicijnen kunnen zorgen voor een slechte adem, bijvoorbeeld omdat ze je een droge mond geven. Slik jij medicijnen en heb je altijd een slechte adem? Stop dan niet zomaar met het middeltje – we willen geen ongezonde toestanden veroorzaken – maar overleg met je dokter over een mogelijk ander medicijn.
4. Poets je tong
Als jij denkt dat je met het poetsen van je tanden genoeg doet, heb je het mis. Er ligt namelijk nog een lap vlees in je mond die behoorlijk wat aantrekkingskracht heeft op bacteriën. En dus luidt het advies: poets ook je tong! Dit kan met je tandenborstel, maar ook met een speciale schraper. Zo voorkom je dat je ook na het tandenpoetsen nog last van nare luchtjes hebt.
5. Koffie
Koffie staat nu niet bepaald bekend als bezorger van goeie adem. Toch hebben onderzoekers op de Universiteit van Tel Aviv ontdekt dat er in het zwarte goud bepaalde stofjes zitten die een slechte adem juist tegen kunnen gaan. De stank door koffie heeft volgens hen meer te maken met de melk die veel mensen in hun bakkie pleur gooien; de combinatie van koffie en zuivel zou namelijk niet bevorderlijk zijn voor het voorkomen van bacteriën.