Nepparlement en nepjournalistiek
Je kunt er de klok op gelijk zetten: studenten journalistiek die in september of oktober bellen omdat ze een journalist moeten spreken voor hun studie. Wees welkom! Wat is er leuker dan alles wat ze geleerd hebben te ontkrachten? De mooiste vraag wordt altijd bewaard tot het laatst: „Heb je nog tips?”.
Dé tip is de basis van journalistiek. De basis die collega journalisten en masse vergeten als ze iemand stom vinden of domweg een onderwerp willen negeren. De basis van de journalistiek is: „Het draait niet om jou. Het draait om de lezer, kijker of luisteraar. Zet je ego uit.” Een tip die ik Eva Jinek nog sms’te toen ze weigerde Jan Roos uit te nodigen want „dan maak ik hem belangrijk en dat is hij me niet waard”. Om me vervolgens terug te bellen dat ik het niet mocht opschrijven – wat ik toen ook niet deed. Inmiddels heeft het al in NRC gestaan dus zal ze het wel gelezen hebben; kleine moeite om het in Metro te herhalen. Leest ze toch niet.
In onze mediacratie zijn we gaan geloven dat het om de journalist gaat, maar heus: Eva Jinek bestaat niet zonder een contract bij een omroep. Haar kijkers en de onderwerpen bestaan wél. Hetzelfde geldt voor iedereen die bekend is van tv: Matthijs is ook vervangbaar, alleen zijn ze daar bij de VARA, laat staan de Volkskrant nog niet achter. Als goede journalist ben je een doorgeefluik van nieuws of iets wat nieuwswaardig is. Je kunt daar chagrijnig bij kijken zoals Annechien van het NOS journaal of je straalt erbij zoals Loretta Schrijver maar de bottom line is: je brengt iets naar de kijker. Jouw ego en emotie staan daarbuiten. Dat je een onderwerp, een organisatie of persoon niet leuk vindt, stom vindt zelfs, doet niets aan de nieuwswaarde af. Als je je mening wilt geven, had je maar columnist moeten worden, maar ja, dat is een vak. En toch presteren journalisten van mainstreammedia, van sites, kranten, tv-programma’s, tijdschriften, radioprogramma’s het om de grootste volksopstand sinds de moord op Pim Fortuyn te negeren: het afdwingen van een referendum door Nederlandse burgers bij onze regering. Je kunt de website GeenStijl verafschuwen. Je kunt de boys en girls die ervoor schrijven haten – Jan Roos voorop. Maar voor een échte journalist mag dat geen excuus zijn om deze actie en daadkracht van het Nederlandse volk te ontkennen. Want dat we een nepparlement hebben, weten wij journalisten die in aanraking komen met politici al lang. Maar om nou zo ’in your face’ te bevestigen dat berichtgeving door nepjournalisten gedaan wordt? Die óók de wens van het volk negeren? Wij, het volk, hebben nog een week om een referendum over de toetreding van Oekraïne bij de EU af te dwingen. Daar zijn nog 80.000 handtekeningen voor nodig. Zet ‘m op, teken GeenPeil.nl – omdat journalistiek over Nederland gaat. Niet over ego’s.